em-190808-ag7-0368-1-aspect-ratio-1872x920

Ícaro Building
2014-2019

A visit to the terrain was fundamental in conceiving the plan for this three-tower complex, the first executed by the Studio in the city of Curitiba. The grounding principles were to make the most of natural lighting while also ensuring residents’ privacy: the design had to keep the towers from blocking one another’s light and avoid establishing visual contact between apartments. A number of studies were necessary during the development process, including the use of a drone to analyze the sunlight received and the view guaranteed to the units on higher floors.


Technical Sheet

em-191018-icaro-0618-aspect-ratio-1872x920
1436-edificio-icaro-3-aspect-ratio-1872x920

Planters stretch around the building, embracing floor after floor and establishing a visual identity for the whole; they serve to filter the view for those apartments that overlook the forest and the golf course abutting the lot. Verandas provide circulation along nearly the whole of the perimeter on each floor, blurring the borders between interior and exterior spaces and providing one with the impression of being in a house.

1436-edificio-icaro-6-aspect-ratio-924x578
1436-edificio-icaro-2-aspect-ratio-924x578

A cobogó wall specially designed by the Studio marks the building’s entrance, facilitating the ventilation and horizontality of the project. The apartments, with generously proportioned, integrated spaces, have flexible layouts and can be adapted to the needs of future residents.

The structure’s concrete supports seek an equilibrium, serving as a counterpoint to the wood and glass of the façade: materials that emphasize the design’s root concepts of permeability and transparency.

1436-edificio-icaro-5-aspect-ratio-924x578
1436-edificio-icaro-4-aspect-ratio-924x578

Sketches/Drawings